لینکدین یک فضای عالی برای شبکه سازی و رشد کسبوکار است. از این رسانه اجتماعی میتوانید برای ایجاد آگاهی از برند و روابط با مشتریان استفاده کنید.
تولید محتوای جذاب و شرکت در بحثهای مربوط به صنعت خودتان یا سایر کسبوکارها میتواند در بازاریابی موثر بر مشتریان یا شرکای بالقوه کارساز باشد. این شبکه اجتماعی برای بزرگ کردن پایگاه کاربری و رشد بازاریابی ایمیلی هم بهترین انتخاب خواهد بود. با ترفندها و نکاتی که در این بخش توضیح میدهیم، میتوانید تلاشهای بازاریابی در این شبکه اجتماعی را بهینهتر دنبال کنید.
لینکدین مارکتینگ یا بازاریابی در لینکدین چیست؟
این رسانه اجتماعی فقط برای جویندگان کار طراحی نشده و هر روزه متخصصان بسیاری برای رشد شبکه یا معرفی مشاغل خود از آن استفاده میکنند. از این شبکه اجتماعی میتوان برای بازاریابی هم استفاده کرد و با ایجاد روابط با افراد و سایر شرکتها، به تقویت برند کمک کرد. همه چیز در مورد توسعه شغلی، ارتباطات حرفهای، بحثهای صنعتی و سایر فعالیتهای مرتبط با تجارت را میتوان در این شبکه اجتماعی یافت و از آن برای تبلیغ برند بهره برد.
بیشتر بخوانید:
اهمیت استراتژی بازاریابی در لینکدین
لینکدین نسبت به سایر پلتفرمهای اجتماعی نقش کمتری در فروش یا بازاریابی محصولات و خدمات دارد و با تمرکز روی معرفی کسبوکار یا ارسال هرزنامههای تبلیغ فروش، به شدت انتقاد میشوید. به همین دلیل باید استراتژی بازاریابی خاصی برای فعالیت در این پلتفرم داشته باشید. از آنجایی که مخاطبان این شبکه کاملا متفاوت هستند، استراتژی لینکدین مارکتینگ هم باید متناسب با آنها طراحی شود.
طبق گزارش Sprout Social، کسبوکارهایی که در لینکدین بازاریابی کردند، 277 درصد بیشتر از آنهایی که فقط در فیس بوک فعالیت میکنند، سرنخ ایجاد کردند. کسبوکارهای B2B هم 80 درصد سرنخ حاصل از شبکههای اجتماعی خودشان را از لینکدین جمع آوری میکنند. فروش و تبلیغات تهاجمی در لینکدین خوب نیست؛ اما با داشتن برنامه درست، میتوانید نتایج فوق العادهای از این شبکه اجتماعی به دست آورید.
چگونه یک صفحه لینکدین برای کسبوکار بسازم؟
برای این کار کافی است یک ایمیل داشته باشید و نام شرکت خودتان را در این شبکه اجتماعی ثبت کنید. ساخت صفحه برای کسبوکارها در لینکدین رایگان است؛ برای این کار مراحل زیر را دنبال کنید:
1- در صفحه اصلی LinkedIn، روی نماد Work در گوشه بالا و سمت راست کلیک کنید.
2- روی گزینه «Create a company page» بزنید و مشخص کنید نوع کسبوکارتان چیست. (کسبوکار کوچک، بزرگ، صفحه ویترین، موسسه آموزشی)
3- مشخصات مربوط به کسبوکارتان را وارد کنید.
4- پس از پر کردن اطلاعات، تیک مربوط به تایید اطلاعات را بزنید و روی «Create Page» کلیک کنید. بعد از تایید میتوانید روی گزینه «Start building your page» برای سفارشی کردن صفحه شرکت کلیک کنید.
نکات مهم برای بازاریابی در لینکدین
1. یافتن مشتریان و ارتباطات هدفمند
برای ایجاد شبکه در لینکدین، افراد را بر اساس علاقمندیها و شغل، و شرکتها را با توجه به اندازهشان انتخاب کنید. شبکه شما باید متناسب با خدمات یا محصولاتتان ایجاد شود.
2. ماندن در معرض دید مشتریان
با فعالیتهای روزانه و ایجاد پستهای هفتگی، سعی کنید همیشه جلوی چشم مشتریان باشید. برنامهای برای تولید محتوا در لینکدین داشته باشید تا مشتریان، نام شما را فراموش نکنند.
3. افزایش دارایی ایمیلی برای ایمیل مارکتینگ
بعد از اینکه فردی به صفحه شما متصل شد، با یک متن منحصر به فرد از آنها تشکر کنید و از او بخواهید اگر مایل است ایمیلش را برای بازاریابی ایمیلی در اختیارتان بگذارد. برای این کار میتوانید از ابزارهای وارد کردن ایمیل استفاده کرده و یک لینک برای افراد بفرستید. حتما به آنها بگویید که با ثبت ایمیل، چه چیزی دریافت خواهند کرد.
4. استفاده از به روز رسانیهای حمایت شده
sponsored updates به کسبوکارها اجازه میدهد با پرداخت هزینهای در فید لینکدین افراد ظاهر شوند. هزینه این تبلیغات به صورت PPC (هزینه به ازای هر کلیک) یا PPM (هزینه به ازای هر 1000 بازدید) است. علاوه بر این امکان هدف گیری مخاطبان بر اساس اطلاعات دموگرافی و سفارشی سازی بر اساس نام شرکت یا عنوان شغلی هم وجود دارد.
5. ارسال محتوای باکیفیت
محتوای باکیفیت دو هدف دارد: اول اینکه دغدغه و نیاز مخاطب را حل میکند؛ دوم اینکه شما را به عنوان رهبر یک حوزه معرفی میکند.
6. وایرال یا ویروسی شدن!
یکی از ابزارهای قدرتمند لینکدین، ایجاد پستهای مستقیم در آن است که اگر به اشتراک گذاشته شود، لینکدین آن را در یکی از دستهبندیهایش نمایش میدهد و میتواند تا ده هزار خواننده یا بیشتر را جذب کند. سعی کنید پستها را با لینک اصل مقاله در وبلاگ یا سایت خودتان منتشر کنید.
7. فعالیت کارمندان در لینکدین
از کارمندان خود بخواهید یک اکانت در لینکدین بسازند و تصاویر مربوط به موضوعات کسبوکارتان را منتشر کنند. داشتن عکس پروفایل حرفهای و فعالیت کارمندان، میتواند کسبوکارتان را حرفهایتر معرفی کند.
8. پیوستن به گروهها و فعالیت در آنها
گروههای لینکدین شما را مستقیم به جمعیت هدفتان مرتبط میکند. این راهی عالی برای نظارت بر دغدغه مخاطبان است. علاوه بر این تعامل با کسبوکارهای مشابه، میتواند شما را به ایدههای بهتری برساند.
9. ایجاد گروه لینکدین مربوط به خودتان
برای بازاریابی در لینکدین، گروه خودتان را ایجاد کنید و سپس به گروههای مرتبط دیگر بروید و عضو شوید. در گروههای دیگر اعضا را بر اساس عناوین شغلی یا اطلاعات دیگر فیلتر کنید و سپس از آنها دعوت کنید که در گروه شما عضو شوند. این کار را با ارسال دعوت نامههای شخصی انجام دهید و با انتشار محتوای باارزش در گروه، آنها را نگه داشته و تبدیل به سرنخ خود کنید.
10. اهمیت صفحه شرکت در لینکدین
صفحه نمایه کسبوکار، باید یک صفحه به روز باشد. تصاویر، رنگها و محتوای این صفحه و سایر صفحات در شبکههای اجتماعی یا وبسایت باید همخوانی داشته باشند و به صورت مرتب در این صفحه فعال باشید.
11. شخصی سازی URL لینکدین
حتما به URL صفحه لینکدین خودتان توجه داشته و آن را سفارشی سازی کنید تا افراد با جستجوی نام شما در گوگل بتوانند صفحه لینکدین شرکت را پیدا کنند. با سفارشی سازی URL میتوانید در بالای نتایج جستجوی مربوط به نام تجاری خودتان قرار بگیرید.
12. تکمیل بخش خلاصه در پروفایل
بخش summary یک بخش مهم برای معرفی کسبوکار است که میتوانید در 2 هزار کاراکتر با مخاطبان هدف خود صحبت کنید. جملات را اول شخص بنویسید و نقاط درد مخاطب را به شکل واضح بیان کنید.
13. لینکدین مارکتینگ به عنوان بازی اعداد
بازاریابی در لینکدین بیشتر یک علم است تا هنر. در واقع شما را به یک بازی اعداد میبرد که باید با دنبال کردن فعالیتها، تخمینی از نتیجه داشته باشید. مثلا باید بدانید که هر چهارشنبه با چند مدیر سطح C در لینکدین ارتباط میگیرید و چند نفر از آنها پاسخ میدهند و چند نفر از آنها مشتری میشوند. با دنبال کردن این بازی اعداد میتوانید تا حد زیادی سرمایه گذاری اشتباه برای تبلیغات را کاهش دهید.
14. خودداری از پیامهای فشار فروش
در لینکدین تمام تلاشتان را برای «کشف شدن توسط مخاطب» بگذارید. استراتژیهای بازاریابی درونگرا در این شبکه اجتماعی بهتر جواب میدهد.
15. شروع با ارتباطات و سپس ساخت ارتباطات
درک کنید که لینکدین یک شبکه اجتماعی برای حرفهایها برای ارتباط با سایر متخصصان است. یک صاحب کسبوکار باید با مشتریان احتمالی، شرکای استراتژیک و سایر صاحبان کسبوکار در لینکدین ارتباط برقرار کند و زمانی که ارتباطات ایجاد شد، میتواند تصمیم بگیرد که چگونه ارتباطات برای اهداف خاصی پرورش دهد.